Kasık Fıtığı

Karın içi organların, vücudun zayıf olduğu bir yere doğru kayarak dışarı çıkmasına fıtık denir. Kasık fıtığı denen durumda, barsak, mesane, üreter, meni kanalı, kızlarda rahim, yumurtalıklar gibi organların, normalde kapanması gereken ancak çeşitli nedenlerle hala kapanmamış olan kasık kanalı içine girmesi söz konusudur.

Bebek Veya Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Çocukluk çağında kasık fıtığına % 1-2 oranında rastlanmaktadır, prematüre bebeklerde bu oran % 7’lere çıkar. Kasık fıtıklarının % 85’i erkek çocuklarda görülür, ancak kızlarda da görülebileceği akılda tutulmalıdır.

 

 

Resim: İçerisine barsak girmiş kasık fıtığı

Bebeklerde kasık fıtığı olduğundan nasıl şühelenilir? Bebeklerin % 80’inde doğum esnasında kasık kanalı açıktır ve bunların çoğu ilk bir yaş içerisinde kapanır. Dolayısıyla ilk bir yaş içerisinde açık olan bu kanal içerisine bir iç organın fıtıklaşma yapması olasıdır.  Eğer bebekte ağlama veya ıkınma esnasında kasıkta şişlik oluyorsa, kasıktaki deri çizgilerinde asimetri veya kasık bölgesine dokunmakla hassasiyet varsa, bebekte sebebi anlaşılamayan huzursuzluk, ağlama, kabızlık ve iştahsızlık görülürse kasık fıtığından şüphelenilmelidir. Bu durumda bir çocuk üroloğunca yapılacak muayene ve ultrasonografi tanı için yeterli olacaktır. Fıtık içerisinde boğulmuş bir doku varsa, bu bölgede hızla artan bir şişlik ve hassasiyet görülür ve hastanın acilen ameliyata alınması gerekir. Fıtık kesesi içinde boğulmuş ve nekroza gitmiş bir organ (barsak vs) varsa çıkarmak ve karın duvarına geçici diversiyonlar yapmak gerekebilir.

Kasık Fıtığı Ne Zaman Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bebek veya çocuklarda fıtık tespit edildiğinde, bu fıtığın geri itilerek izlem yapılması çok yanlış bir uygulamadır.  Özellikle bir yaş altı bebeklerde, fıtıklaşma yapan organın boğulma riski de çok yüksektir. Bu nedenle bebek veya çocuklarda kasık fıtığı tespit edildiğinde, yaşı kaç olursa olsun en kısa sürede cerrahi planlanmalıdır.

Çocuklarda Kasık Fıtığının Karşı Tarafı Da Ameliyat Esnasında Kontrol Edilmeli midir?

Fıtığın tedavisinde tartışmalı konulardan birisi, ameliyat esnasında fıtığın olduğu tarafın karşı tarafında da fıtık araştırılması yapılıp yapılmayacağıdır. Bunun için günümüzde uygulanan yöntem, fıtık ameliyatına başlamadan önce karın içerisini ve karşı taraf kasık kanalını laparoskopi yöntemiyle incelemektir. Yapılan çalışmalarda, fıtığın karşı tarafındaki kasık kanalının % 40-50 oranında açık olduğu görülmüştür. Ancak bu hastaların sadece % 7’sinde fıtık ameliyatı gerekmektedir. Yani fıtık ameliyatı esnasında rutin olarak, karşı tarafta da fıtık olup olmadığının laparoskopiyle araştırılmasına gerek yoktur. Karşı tarafta fıtık araştırılması, sadece bu riskin yüksek olduğu, prematüre doğmuş ya da şant gibi, asit gibi çeşitli nedenlerle karın içi basıncı artmış çocuklara daha uygun olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Randevu