Sünnet İçin En Uygun Yaş Ne Zamandır?

Sünnet için ideal yaş aralığı bebeklik dönemi olan 0-2 yaş aralığı veya okul dönemi olan 6 yaş üzeri dönemdir. Sünnet, çocuklarda “fallik dönem” dediğimiz, cinsel kimliğin geliştiği 3-6 yaş arası dönemde yapılmamalıdır. Fallik dönemde, genital organ üzerinde acil olmayan her türlü cerrahi girişimden kaçınılmalıdır. Çünkü bu dönemde çocuğun cinsel organı üzerinde yaşadığı her türlü stres ve kaygı, ilerideki yaşamında çekingenlik, cinsel kimlikte güvensizlik, cinsel soğukluk gibi psikoseksüel sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bebek doğar doğmaz yapılan sünnetlere gelince…Ülkemizde de çok sık yapılan bir hata da, bebek doğar doğmaz, anne henüz doğum odasındayken yapılan sünnetlerdir. Hatta bazı hastanelerin, çocuk doğar doğmaz sünneti de içerecek şekilde doğum paketi kampanyaları verdiğini üzülerek görmekteyiz. Bebek doğduktan ilk 48 saat içerisinde sünnet yapılması önerilen bir uygulama değildir. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Pediatri Derneği gibi birçok tıbbi organizasyon, doğum sonrası birçok sağlık sorunun yaşandığı ilk 48 saat içerisinde sünnet yapılmaması gerektiği konusunu önemle belirtmiştir. Genel olarak önerilen sünnetin, doğumdan sonraki ilk bir ayda yapılmamasıdır. Doğum sonrası ilk bir aylık dönemde, öncelikle doğum sonrası sarılığın düzelmesi beklenmeli, anne ile bebeğin iletişiminin gelişmesine, bebeğin düzgün beslenmesine odaklanılmalıdır. Bebek sünneti için en uygun yaş aralığı, doğumdan sonraki 1. Ay ile 4. Ay arasıdır.  Bu dönemde bebek henüz dönmeye başlamamıştır ve lokal anesteziyle sünnet edilebilir. Küçük bebeğin sünnette ağrı duymayacağı kesinlikle yanlıştır, bebek ne kadarlık olursa olsun, lokal anestezi yapılması önemli bir konudur

Bebeklikte yapılan sünnet daha mı kolaydır sorusuna gelince, “evet”, bebeklikte yapılan sünnetin birçok avantajı vardır. Bir defa sünnet sonrası iyileşme bebeklerde daha hızlı olur. Penis daha küçük olduğundan, daha az kanama görülür. Daha az dikiş atıldığından kozmetik sonuçları daha iyidir. En güzeli de bebeğin uyurken veya ağzına verilen emziği emerken hatırlamayacağı bir girişim olmasıdır. Okul dönemindeki çocuklarda yapılan sünnetlerde ise komplikasyon oranı daha fazladır, kanama gibi, sünnet sonrası ödem gibi sorunlara daha sık rastlanır. Daha fazla dikişe bağlı olarak, dikiş yeri izleri okul dönemindeki sünnetlerde daha belirgindir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Randevu